Logo of Maastricht Summer School

Journalistiek en Effectief Schrijven

Maastricht Summer School
Netherlands, Maastricht
Maastricht Summer School Netherlands, Bonnefantenstraat 2, 6211 KL Maastricht, The Netherlands
Tuition fee €799 per programme

Overview

Ben je op zoek naar een vlotte pen en goede interviewvaardigheden? Of droom je zelfs van een journalistieke carrière? Deze Summerschoolcursus is een mooie inleiding in effectief schrijven: van een pers- of nieuwsbericht, reportage, column, interview, wetenschapsjournalistiek tot het schrijven voor een website. De docenten zijn ervaren journalisten. Opmerkingen van eerdere cursisten: ‘veel meer zelfvertrouwen’, ‘leuke en veilige sfeer, veel geleerd’, ‘weet nu wat ik wil: schrijven’. Voor meer informatie en ervaringen van cursisten zie: www.observantonline.nl/cursussen

Voor meer informatie kun je bellen met Riki Janssen (06-21711144) of mailen: riki.janssen@maastrichtuniversity.nl.

Datum
De cursus duurt twee weken en vindt plaats van 16 augustus tot en met 27 augustus 2021 van maandag tot donderdag van 9.30 – 13.00 uur. De cursus gaat alleen door als we op de campus les mogen geven. Het besluit hierover zal op 1 mei 2021 vallen.

ECTS
Het aantal credits dat een cursist krijgt na het succesvol afsluiten van de cursus staat gelijk aan 4 ECTS (volgens de richtlijnen van de Universiteit Maastricht). Voor meer informatie kunt u de MSS terms and conditions bekijken.

Doelstellingen van dit vak
Het (beter) leren schrijven – in heldere taal, met een duidelijke rode draad – van korte en lange (pers-)berichten, interviews, stukjes voor een website en columns. En last but not least: hoe schrijf je ingewikkelde materie (zoals wetenschappelijk onderzoek) op een makkelijke manier op.

Voorwaarden
De cursus is voor iedereen toegankelijk (van binnen én buiten de universiteit, jong en oud). Iedereen start op zijn eigen niveau. Doel is om iedere cursist een paar flinke stappen vooruit te laten zetten op schrijf- en interviewgebied. Dat lukt omdat iedere cursist veel individuele begeleiding krijgt.

Aanbevolen literatuur
Lees zoveel mogelijk kranten, tijdschriften, websites en ook literatuur in het Nederlands. Hoe meer je leest in je eigen taal, hoe meer je leert over stijl, aanpak en opbouw van een artikel.

De docenten
De twee docenten zijn ervaren journalisten die zijn verbonden aan Observant, het onafhankelijke universiteitsblad van de Universiteit Maastricht. Ze komen met voorbeelden uit hun eigen journalistieke praktijk (ook buiten Observant), zijn gewend om feedback te geven en mensen in hun waarde te laten. Een goeie sfeer is belangrijk, er wordt gelachen en hard gewerkt.

Reviews Summerschool cursus Journalistiek en effectief schrijven 5-16 augustus 2019

- G. Engels, wetenschappelijk medewerker Universiteit Tilburg:
Tijdens de Summercourse Journalistiek heb ik twee weken lang veilig mogen vallen en opstaan, in alle hoeken van de geschreven journalistiek, en onder toeziend oog van twee professionele journalisten. Met behulp van de korte stukjes theorie begon ik met schrijven, door de dagelijkse persoonlijke feedback maakte ik het af. Topcursus!

- D. van Heugten- van der Kloet, onderzoeker Universiteit Maastricht:
Deze cursus is een echte aanrader voor iedereen die zijn schrijfvaardigheden wil aanscherpen en uitbreiden. Twee enthousiaste docenten, die goed op elkaar ingespeeld zijn, laten allerlei typen journalistiek de revue passeren in een prettige structuur. Veel zelf schrijven staat centraal, waarna je nuttige feedback ontvangt van experts en cursusleden.

Not available for applying at the moment

Application deadlines apply to citizens of: United States

Not available for applying at the moment

Application deadlines apply to citizens of: United States